Martina Kociánová je mezzosopranistka a moderátorka. Původně vystudovala obor historie a muzeologie na Slezské univerzitě v Opavě. Současně však vystudovala i ostravskou Lidovou konzervatoř.

Už během studií začala pracovat jako redaktorka a moderátorka zpravodajství České televize. Moderovala hlavní zpravodajskou relaci v TV Nova, hlavní zprávy TV Prima. V roce 2007 moderovala na ČT24 živý diskuzní pořad Vedlejší efekty.

V Českém rozhlase Dvojka vysílala více než osm let. Do pořadu Host do domu si zvala osobnosti české i zahraniční. V roce 2018 se osamostatnila, spoluzaložila internetové Rádio Universum a pro tento portál připravuje pořad Kupředu do minulosti a Proč? Martiny Kociánové, Rada starších a další.

Souběžně s touto moderátorskou a novinářskou profesí se věnuje pěvecké dráze. Koncertovala nejen na domácích scénách, ale také v USA, Německu, Rakousku, Francii, Rusku, Japonsku atd.

Za činnost v oblasti umění jí v roce 2002 udělila Evropská unie umění Cenu Gustava Mahlera.

V roce 2019 získala Krameriovu cenu za nezávislou žurnalistiku za audio cyklus Kupředu do minulosti – od Asociace nezávislých médií.

Aktuální akce s Martinou naleznete na http://www.cestainspirace.cz/akce/